postat 1 mai 2020, 11:10 de Ana Avramescu
[
actualizat la 1 mai 2020, 11:14
]
Școala online - o sinteză a activităților În cele ce urmează, am încercat să descriu, din punctul meu de vedere, desfășurarea școlii online, respectiv desfășurarea exclusiv în mediul online a activităților școlare. Ceea ce sunt prezentate în continuare se referă la varianta utilizării „G-Suite for Education” în școala online, care pentru mine este o variantă completă și răspunde perfect exigențelor și nevoilor mele cu privire la tot ce înseamnă școală online (şi pentru că utilizez suita de aplicații din 2013). În plus, nu am bătaie de cap cu instalare de aplicații (care pentru moment sunt gratuite, dar vine vremea când nu vor mai fi gratuite și atunci, nevoia va determina conectarea la alte aplicații, adică învățarea de la început a ce și cum funcționează în acele alte aplicații, care vor permite conectare gratuită și care vor fi puține la momentul în care nu va mai fi gratuit nimic...). Pornim de la resursele necesare: - Computer (desktop/laptop) de care se poate sau un smartphone (dar într-o variantă destul de recentă). - Cameră web, căști, microfon la computer. - Este absolut necesară o conexiune la internet (bună!) ca să funcționeze bine întâlnirile online (adică fără întreruperi și sincope de sunet, imagine). Software/resurse internet:
- Pe computer: browser-ul Google Chrome; un cont dedicat de Google (varianta G-mail este bună, dar nu acoperă toate facilitățile oferite de G-Suite for Education). Cont dedicat, înseamnă un cont al unei organizații care beneficiază de facilitățile integrale ale „G-Suite for Education” (fie școală cu domeniu propriu, fie un ONG pentru educație).
- Pe telefon: evident, Google Chrome; instalarea modulelor Drive, Classroom și Meet. Nu sunt obligatorii Calendar și alte aplicații.
Mod de lucru:
- Înainte de orice acțiune, este necesară conectarea în Google Chrome cu contul dedicat (sau cel de Gmail, dacă nu există altă variantă).
- Atenție: una dintre probleme este conectarea mai multor conturi de Google simultan. Un utilizator poate avea mai multe conturi Google. Ele pot fi conectate simultan (până la 10 conturi), dar trebuie avut în vedere la conectarea într-o aplicație verificarea contului curent pentru aplicația respectivă. Adică, la deschiderea unei aplicații de tip Google (Drive, Classroom) verificați obligatoriu în colțul din dreapta sus, ce cont este deschis la aplicația respectivă. Dacă nu este cel de care aveți nevoie, comutați între conturi, alegând din lista de conturi afișată contul dorit.
Școală online nu înseamnă numai și numai întâlniri online. În activitățile școlii online trebuie avute în vedere activitățile școlare specifice: de predare, de consolidarea cunoștințelor, de verificarea cunoștințelor, de evaluare, de recapitulare etc. În desfășurarea online a cursurilor, se au în vedere următoarele:
- Pregătirea de către profesor a materialelor pentru elevi și încărcarea lor. Varianta recomandată de realizarea a materialelor este cu utilizarea aplicațiilor din Google Drive – documente, foi de clacul, prezentări, formulare etc., deoarece au avantajul de a nu se pierde și de a putea fi accesate direct din Drive de către elevi și nu ocupă spațiu pe dispozitiv (computer sau telefon). Dacă materialele sunt realizate în alte programe de tip Office, ele se încarcă de pe computer în Classroom. Timpul alocat realizării materialelor nu e deloc de neglijat(!).
- Pregătirea temelor pentru elevi și postarea acestor teme în Classroom, cu termen sau nu de predare, cu notă sau nu, într-o foarte mare varietate de forme. Și în acest caz timpul alocat este substanțial nu numai în pregătirea acestor teme, cât și în verificarea lor, mai ales atunci când profesorul verifică temele individuale și transmite fiecărui elev aprecieri cu privire la realizarea temei. Să ne gândim la un profesor care predă la 5-6 clase, cum își alocă timpul acestei activități.
- Realizarea testelor online este o activitate deloc de neglijat și care presupune o muncă laborioasă în redactarea itemilor, în setările necesare pentru buna funcționare a testelor (notarea pe itemi, afișarea de răspunsuri corecte/greșite, setarea timpului alocat rezolvării testului etc.), dar și în studiul răspunsurilor elevilor la aceste teste. Evident că și în acest caz timpul alocat realizării și verificării testelor este pe măsura importanței acestei activități de evaluare a elevilor.
După această secțiune referitoare la materiale, teme, teste online, vine și timpul acordat întâlnirilor online. Deoarece ne referim la integrarea Google Meet în Classroom (foarte recentă și binevenită), se cuvine să facem câteva precizări și aici:
- Cel puțin o dată pe săptămână, dar nu zilnic, ne întâlnim online cu elevii. Ce putem face în cadrul acestor întâlniri? Pe lângă faptul că trebuie să ne asigurăm că elevii au posibilitate de conectare online, după ce se conectează toți participanții la întâlnire și mesajele de început, profesorul își rezervă dreptul de a conduce aceste întâlniri. Înainte de desfășurarea propriu-zisă, este bine ca elevii să știe (să fie informați printr-un anunț pe Classroom de exemplu) care va fi subiectul întâlnirii, cum se va desfășura (care sunt etapele), ce anume vor trebui ei să facă în timpul întâlnirii (cu referire la activitatea lor legată de subiectul întâlnirii: să răspundă la întrebări, să prezinte și ei materiale dacă doresc etc.) și mai ales durata întâlnirii.
- Se pot verifica în întâlnirile online, temele realizate și să fie transmise observații generale cu privire la aceste teme. De asemenea, profesorul poate într-o întâlnire online să revină la materialele teoretice postate anterior și să aducă precizări suplimentare. O întâlnire online, în care profesorul doar predă și nu implică elevii în discuții, este absolut inutilă, pentru că este ca o lecție predată în clasă în care profesorul stă cu fața la tablă și scrie și scrie... și umple tabla și sună clopoțelul și a ieșit din clasă. În întâlnirile online interacțiunea este foarte importantă. Elevii nu trebuie doar să asculte sau să vizioneze ceea ce prezintă profesorul, trebuie să fie implicați efectiv în lecția desfășurată online.
Ca o concluzie, trebuie să fie înțeles faptul că școală online nu înseamnă numai și numai comunicare online (nu doar în aplicații specifice ci și pe grupuri de pe rețele sociale sau alte aplicații, precum Whatsapp, de exemplu) și întâlniri desfășurate online. Înseamnă pregătire și studiu de materiale, înseamnă pregătire și rezolvare de teme, înseamnă evaluare prin teste online, înseamnă întâlniri online desfășurate prin sistem de videoconferință. Toate acestea la un loc, pe lângă resursele necesare (dispozitive, conexiune internet etc.) alcătuiesc sistemul complicat de școală online, care pentru moment este unica soluție posibilă, de altfel și recomandată pentru desfășurarea activităților școlare, pentru încheierea cu bine a anului școlar. Ar mai fi multe de spus, dar asta într-o postare viitoare. Sunteți începător în școala online? Puteți să-mi adresați întrebări și între două întâlniri online cu elevii sau după verificarea temelor elevilor, vă răspund. O fac cu drag, pentru că o fac din pasiune.
Prof. Ana Nicoleta Avramescu
|
|